Muzeu i Automobilave Mercedes-Benz.

Muzeu Automobilave Mercedes-Benz është i vendosur në Shtutgart, Gjermani. Ai është pjesë e një kompleksi të vendosur në të njëjtin territor, i cili përfshin: selinë e Daimler AG, një dyqan rimorkio dhe modern Mercedes-Benz, Mercedes-Benz-Arena dhe disa objekte të tjera.

Histori

Në 50 vjetorin e markës Mercedes-Benz në vitin 1936, Daimler-Benz AG krijoi muzeun e parë të dedikuar për Mercedes-Benz në fabrikën e tij, në Shtutgart. Sipas të dhënave të kompanisë, për 1938, ekspozita përbëhej nga 18 makina të prodhuara nga Daimler-Motoren-Gesellschaft, 9 makina të kompanisë Benz & Cie dhe 6 makina të një ndërmarrjeje të përbashkët nën markën Mercedes-Benz.
Përveç kësaj, muzeu përmbante 19 motorë të ndryshëm për automobila, avionë dhe anije, si dhe tre trena, riprodhime të sakta të qaforeve motorike Neckar dhe Daimler Motorkutsche (Daimler Motorkutsche). Në të ardhmen, mbledhja e mostrave të ekspozitës është rritur vazhdimisht.

Në vitin 1955, menaxhmenti i kompanisë vendosi të transferonte muzeun në një ndërtesë të re. Ndërtimi filloi në vitin 1958 dhe u vendos përsëri në territorin e një prej impianteve në Shtutgart. Dizajnuar nga arkitektët gjermanë, muze i ri Daimler-Benz u hap në vitin 1961 për 75 vjetorin e shpikjes së veturës. Sipërfaqja e ekspozitës ishte 1200 metra katrorë. Falë përparimeve teknike, kompania prezantoi një sistem informacioni audio për vizitorët e muzeumit.

Në vitin 1985, muzeu u mbyll për shkak të restaurimit, rindërtimit dhe riorganizimit të ndërlikuar. Menaxhmenti i kompanisë vendosi të zgjerojë zonën e ndërtesës për përvjetorin e 100 vjetorit të makinës në vitin 1986. Ndërtesa e zgjeruar mori një fasadë të re xhami. Zona ekspozitë e muzeut është rritur në 5760 metra katrorë.

Për shkak të hapësirës së kufizuar dhe vendndodhjes së papërshtatshme të muzeut brenda uzinës, vendosën të ndërtonin një kompleks të veçantë. Në vitin 2001, pas eventeve kualifikuese, u përzgjodh projekti final dhe kompania që do të angazhohet në ndërtimin e ndërtesës. Më 17 shtator 2003, guri i parë u hodh në ndërtimin e muzeut të ri Mercedes-Benz dhe në maj 2006 u hap me një hapje madhështore. Ndërtimi i kompleksit të ekspozitës është projektuar posaçërisht për muze dhe është projektuar fillimisht duke marrë parasysh të gjitha hollësitë e organizimit të hapësirës së ekspozitës.

Në vitin 2015, për herë të parë në historinë e muzeut, u vendos shitja e disa modeleve të një koleksioni unik. Programi u emërua «All Time Stars».
Në periudhën janar-nëntor 2015, muzeu u vizitua nga 7 milionë njerëz nga 160 vende të botës, gjë që e bëri muzeun më të vizituar në Shtutgart.

Ekspozita e muzeut

Si pjesë e inspektimit të ekspozitës së muzeut, vizitorët kanë mundësinë të zgjedhin mes dy rrugëve ekskursioni: mitik dhe mbledhjen. Të dy shtigjet ndërpriten në çdo kat të muzeut dhe konvertohen në një pikë — një rishikim të zhvillimeve moderne novatore.

Udhëtimi «mitik» është një rrugë 125-vjeçare e zhvillimit të markës tregtare Mercedes-Benz nga shpikjet e para në industrinë e automobilave deri tek zhvillimet më të fundit të markës. Ekspozita ka një dizajn retorik: muzika, posterat, portretet e idhujve të asaj kohe rikuperojnë me mjeshtëri atmosferën e viteve të kaluara.

Rruga «Mbledhja» kombinon ekspozita sipas llojit të makinës. Pesë salla grumbullimi janë të përkushtuara për tema: transport mallrash, udhëtime, pajisje zyre, heronj dhe emra të njohur. Pavarësisht nga itinerari i përzgjedhur, një audioguidë është në dispozicion për vizitorët e muzeut, me të cilat ju mund të inspektoni ekspozitën në çdo sekuencë për të marrë informacion në disa gjuhë.

Muzeu ekspozon më shumë se 160 modele dhe më shumë se 1,500 ekspozita — automjetesh dhe dizajne të ndryshme nga bota e automobilave, që i përkasin periudhave të ndryshme të historisë së fabrikës, që është rreth 125 vjeçare. Koleksioni i ekspozitës përfshin modele serike, makina sportive, kamionë dhe autobusë. Të gjitha mostrat e ekspozitës mbështeten nga qendra e Mercedes-Benz Classic.

Adresa e muzeut:
Mercedesstraße 100, 70372 Stuttgart, Gjermani.

Koha e punës:
nga e marta deri të dielën, nga ora 9:00 deri 18:00.


‹ Postimi i mëparshëm Postimi tjetër