Kompleksi muzeal Autostadt, Wolfsburg, Gjermani.

Muzeu Autostadt (në gjermanisht do të thotë «qytet i automjeteve») ndodhet pranë uzinës Volkswagen në qytetin gjerman Wolfsburg. Kompleksi u krijua nga kompania Henn GmbH.
Brenda kompleksit ndodhet një muze me makina të ndryshme interesante, dy kinema dhe një qendër shërbimi për klientët, ku klientët mund të blejnë dhe të marrin makinat e tyre të reja. Gjithashtu, vizitorët mund të rezervojnë një ekskursion në uzinën e madhe dhe pavjonet e ekspozitës së markave kryesore të automobilave të koncernit Volkswagen AG: Porsche, Volkswagen, Skoda, Audi, SEAT, Bentley dhe Bugatti.

Histori

Historia e kompleksit muzeal Autostadt filloi me dëshirën për të zgjeruar zyrën lokale të Volkswagen dhe për të tërhequr më shumë klientë në Wolfsburg. Përmasat e kësaj ideje përfundimisht u rritën aq shumë saqë në vitin 1998 filloi ndërtimi i një qyteti të tërë të vogël në territorin e ish-kompanisë së karburantit, e cila ishte vendosur pranë uzinës Volkswagen. Në dy vjet u ndërtua një kompleks muzeu-parku i madh, në territorin e të cilit ishin dy kulla 48 metra të mbushura me makina të reja që prisnin pronarët e tyre, muzeu i automjeteve Zeithaus («Shtëpia e kohës»), pavijonet e shtatë markave të automjeteve të prodhuara nga koncerni gjerman dhe rrugët për test drive. Shpenzimet në këtë projekt arritën në 430 milionë euro. Kompleksi është rezultat i punës së më shumë se 400 arkitektëve.
Aktualisht, Muzeu Autostadt tërheq rreth 2 milion vizitorë në vit.


Vizitorët kanë mundësinë ta ngasin vetë në rrugën e provës fuoristradën Volkswagen Touareg. Rruga përfshin një kodër me një pjerrësi 21 gradë, një kodër me një pjerrësi anësore, një rezervuar uji, një gropë rëre dhe disa gropa të mëdha. Ekziston një mini rrugë për fëmijët, ku ata mund të drejtojnë makina të vogla elektrike në formën e Volkswagen Beetle.


Ekziston edhe një pavjon në kompleksin muzeal, i cili tregon avantazhet dhe disavantazhet e llojeve të ndryshme të karburantit që ndikojnë në performancën e makinave.


Ndër pavjonet e shumta, ia vlen të theksohet një dhomë me pajisje interaktive që ofrojnë informacione për dizajnin e makinave duke përdorur shembullin e Audit. Programi kompjuterik lejon vizitorët që të projektojnë makinat e tyre duke përdorur funksionet e makinave Audi.


Në muzeun Zeithaus, vizitorët mund të njihen me të gjitha modelet e koncernit gjerman të automobilave që kanë domethënie historike: kabriolet Beetle para luftës (1938 në kujtim të hapjes zyrtare të uzinës), NSU dhe makina të tjera interesante. Së bashku me makinat e koncernit Volkswagen AG, një numër i madh i makinave të markave të tjera është ekspozuar në muze: Ford T, Rover Mini, Cadillac Eldorado Biarritz e vitit 1959, modelet luksoze Bentley, për shembull, Continental dhe Arnage R. dhe sigurisht makina e garave Bentley Speed 8, e cila fitoi garën 24-orëshe të Le Mans në vitin 2003. Vizita e ekspozitës së Zeithaus duhet të fillojë nga niveli i sipërm, gradualisht, duke lëvizur nga niveli në nivel e duke zbritur. Në këtë rast, ju mund të prekni eksponatet me duart tuaja dhe madje të bëni fotografi.


Adresa e muzeut:
Stadtbrücke, D-38440 Wolfsburg, Gjermani

Orari i punës:
Autostadt është i hapur shtatë ditë në javë pa pushim nga 9:00 — 18:00 (me përjashtim të datave 24 dhe 31 dhjetor).


Comments
Për të publikuar komentin tuaj, Ju duhet të regjistroheni ose të hyni.
Komentet për këtë njoftim janë mbyllur

‹ Postimi i mëparshëm Postimi tjetër