Kompania BMW do të prezantojë X5 me hidrogjen.

Kompania BMW ka njoftuar se do të shfaqë një version hidrogjeni të crossover X5 në Ekspozitën e Automjeteve në Mynih. Makina, e quajtur iX5 Hydrogen, është një vazhdim i konceptit të vitit 2019 i Hydrogen NEXT, megjithatë, ashtu si koncepti i parë, ai nuk do të prodhohet në seri.


Versioni hidrogjen i crossover-it ka një dizajn origjinal të pjesës së përparme, parakolp të veçantë, shumë futje blu që simbolizojnë miqësinë me ambientin dhe shenjat dalluese përkatëse. Për më tepër, iX5 Hydrogen është i pajisur me disqe 22-inç me rrota gome natyrale.

Hidrogjeni për shkak të reaksionit kimik ruhet në dy serbatorë të bërë prej plastike të përforcuar me fibra karboni; ata janë në gjendje të përballojnë presionet deri në 700 bar dhe të mbajnë 6 kilogramë hidrogjen. Furnizimi i këtij sistemi, sipas vlerësimeve të BMW, zgjat 3-4 minuta.

Kompania nuk zbuloi karakteristikat e sakta të crossover-it, duke vënë në dukje se ai është i pajisur me të njëjtin motor elektrik si crossover-i iX. Versioni me një motor i kësaj makine është 300 kuaj fuqi, por në rastin e SUV me hidrogjen, fuqia maksimale rritet në 374 kuaj fuqi.

Deri në fund të vitit 2022, BMW planifikon të mbledhë një seri të vogël të crossover-ave të tillë, të cilat do të përdoren për qëllime demonstrimi dhe testime të mëtejshme. Sipas kompanisë, teknologjia e hidrogjenit ka të gjitha shanset që të bëhet një alternativë për automjetet elektrike, por kjo kërkon zgjerimin e prodhimit të hidrogjenit dhe zhvillimin e infrastrukturës. Kështu, specialistët e BMW nuk përjashtuan shfaqjen e makinave të tilla në të ardhmen.


‹ Postimi i mëparshëm Postimi tjetër