Henry Ford - historia e një gjeniu.


«Nëse ju mund të bëni diçka ose jeni të sigurt se nuk mundeni, në të dy rastet keni të drejtë.», — Henri Ford
Henri Ford, biznesmeni legjendar i shekullit të njëzetë, organizatori i prodhimit të rrjedhës-transportuesit dhe «babai» i industrisë së automobilave, lindi më 30 korrik 1863 në një fermë pranë Dearborn, Miçigan.

Familja e tij ishte shumë e mirë për të bërë, por, siç tha Ford: «Ferma kishte më shumë punë sesa rezultate.» Arsimimin Henri e mori në shkollën e kishës dhe nuk ishte shumë i mirë. Tashmë një Ford i rritur, duke bërë kontrata të rëndësishme, ai bëri gabime në to. Ai madje ngriti një padi kundër një gazete që e quajti atë «analfabet». Por Fordi nuk e konsideronte analfabetizmin një disavantazh, por një mungesë vullneti për të përdorur mendjen në jetë: «Gjëja më e vështirë në botë është të mendosh me kokën tënde. Kjo është ndoshta pse kaq pak njerëz po bëjnë këtë.»
Djaloshi 12-vjeçar, Henri pa për herë të parë një lokomobil. Takimi me ekuipazhin e lokomobilit, i bëri një përshtypje të madhe Fordit dhe qysh prej kësaj, ai filloi përpjekjet e tij për të ndërtuar një mekanizëm lëvizës. Prindërit nuk e miratuan pasionin e tij për mekanikën dhe ëndërronin të shihnin Henrin një fermer të zakonshëm. Megjithatë, në moshën 17 vjeçare u regjistrua në një seminar mekanik.
Pas 4 vitesh, Ford u kthye në shtëpi dhe filloi të kombinonte punën e përditshme në fermë me punën e natës në shpikje.


Në vitin 1887, Henry u martua me vajzën e fermerit, Klara Brajant, me të cilët jetonte gjatë gjithë jetës. Në vitin 1891, çifti kishte një djalë, Edsel. Klara ishte një grua e mençur dhe e qetë, e cila u bë një ndihmëse e vërtetë për Henrin e palodhur. Në pyetjen e gazetarëve, nëse ai dëshironte të jetojë një jetë tjetër, Ford do të përgjigjet në këtë mënyrë: «Vetëm nëse mund të martohej sërish me Klarën».


Për të lehtësuar punën në fermë, Ford shpiku një përpunuese gruri që punonte me benzinë. Ford e shiti patentën për këtë shpikje tek Thomas Edison, i cili e ftoi Henrin tek kompania e tij. Megjithatë, si inxhinier kryesor Henri ishte ende më shumë i interesuar në makina.
Ai ishte i fiksuar vetëm me krijimin e një makine të arritshme për të gjithë. Ford saktësisht besonte se: «Idetë vetë janë të vlefshme, por çdo ide në fund është vetëm një ide. Detyra është ta zbatosh praktikisht.» Në vitin 1893, në kohën e tij të lirë, Ford dizenjoi makinën e tij të parë.
Menaxhmenti i kompanisë nuk i miratoi eksperimentet e Fordit dhe i këshilloi atij të ndalonte. Por Henri mbeti i vërtetë ndaj idesë së tij për të kthyer një makinë nga një artikull luksoz, në një mjet transporti dhe plot shpresë për të ardhmen, dhe ai u largua nga puna: «Nëse keni entuziazëm, mund të bëni çfarë të doni. Entuziazmi është baza e çdo progresi.»

Në vitin 1899, ai u bë bashkëpronar i Detroit Automobile Company, por në vitin 1902, për shkak të mosmarrëveshjeve, ai gjithashtu u largua.
Por nëse Henri Ford donte t'i kthente miliona këmbësorë të zakonshëm në pronarë të makinave krenare, atëherë asgjë nuk mund ta ndalonte atë në rrugën e zgjedhur: «Kur të duket se e gjithë bota është kundër jush, mos harroni se avioni fillon kundër erës!»
Pas timonit të makinës së tij, Ford filloi të përzgjidhte klientët potencialë. Por si i ri «Ford Mobil», nuk ka shkaktuar ndonjë interes në mesin e blerësve. Por ai a u dorëzua?! Jo. Ford ka demonstruar edhe njëherë qasjen e tij ndaj dështimeve të jetës, duke i konsideruar ato si «mundësi për të filluar përsëri, por me më shumë mençuri». Ai besonte se dështimi i sinqertë nuk ishte poshtërues, por frika e dështimit ishte e pështirë. Është e vështirë të mos pajtohesh me të!Në fund të fundit, nuk ka gjasa që një person në botë të ketë gjithçka dhe gjithmonë t’ia dali me herën e parë. Qëndrueshmëria, vendosmëria dhe këmbëngulja janë cilësitë e një luftuesi të vërtetë. «Njerëzit heqin dorë më shpesh, sesa humbasin», — tha Henri Ford.

Në vitin 1902, ai i bëri një reklamë të mahnitshme makinës e tij — ai fitoi Kampioniatin e Garës së Amerikës, prapa timonit të makinës së tij! Reklama më e mirë që një kompani mund të marri dhe Ford, si askush tjetër, e kuptoi rëndësinë e reklamimit: «Nëse do të kisha 4 $, do të jepja 3 prej tyre për reklamim!»
Kujt nuk i pëlqen të jetë i afërt me fituesin? Së shpejti klientela e Fordit filloi të rritet. Duke tërhequr investitorë, Henri në vitin 1903 themeloi kompaninë Ford Motor.
Ai drejtoi të gjitha përpjekjet për të krijuar një makinë universale, të thjeshtë, të besueshme dhe të lirë. Në atë kohë, ideja për një «makinë për të gjithë» nuk ishte kuptuar nga shumë njerëz, makina masive ishte diçka fantastike, si tani, për shembull, një «aeroplan për të gjithë». Megjithatë, Henri nuk u kujdes për gjithë këtë sepse ai besonte se «gjithçka mund të bëhet më mirë se ç'ka bërë deri më tani».
Ai vazhdoi të thjeshtojë projektimin e veturës, standardizoi të gjitha detajet dhe mekanizmat. Ford ishte i pari në botë që futi një transportues në prodhimin e makinave. Kjo zgjidhje novatore e çoi menjëherë në krye dhe i la të gjithë konkurrentët shumë larg.


Në vitin 1908, me uljen e çmimit të modelit Ford-T, suksesi i vërtetë erdhi në kompani. Ford-T, i zhvilluar nga Henri vetë, nuk ishte shumë i shtrenjtë, por ishte praktik dhe kushtonte shumë më pak se makinat e konkurrentëve. Shitjet e Ford-T i sollën kompanisë një fitim të madh dhe Henri Ford vendosi të rriste pagën e punëtorëve në 5 dollarë në ditë. Ai besonte se: «Nëse kërkon nga dikush që të japë kohën dhe energjinë për kauzën, atëherë kujdesuni që ai të mos përjetojë vështirësi financiare».

Sekreti kryesor i Fordit nuk ishte në risitë e prodhimit, por në qëndrimin human ndaj të tjerëve: «Sekreti im i suksesit qëndron në aftësinë për të kuptuar pikëpamjen e një personi tjetër».
Ishte në ndërmarrjen e Ford-it që për herë të parë në Shtetet e Bashkuara, punëtorët morën një orar pune 8-orësh, javë pune 6-ditore dhe pushime të paguara.
Njerëzit u rreshtuan për të marrë një punë nga Ford. Kur rekrutonte stafin, ai vlerësoi vetëm gatishmërinë për të punuar:«Nuk më intereson nga ku erdhi një person — nga burgu Sing-Sing apo nga Harvardi. Ne punësojmë një person, jo një histori!»
Disiplina në fabrikën e Ford ishte shumë e rreptë. «Kohës nuk i pëlqen të shpenzohet kot», — tha Ford, duke mos lejuar veten ose punëtorët të pushonin. Ai ishte i bindur se «vetëm dy stimuj detyrojnë njerëzit të punojnë: dëshira për paga dhe frika e humbjes së saj».
Duke vendosur se dokumentet ngadalësojnë proçesin e lëshimit të veturave, Ford ndërpreu përdorimin e statistikave në fabrikën e tij. Në fabrikën Ford, nuk kishte takime prodhimi, asnjë dokumentacion shtesë nuk u mbajt dhe nuk kishte lidhje midis departamenteve.

Nga fillim të viteve 1920, Henry Ford shiti makina më shumë se të gjithë konkurrentët e tij të vënë së bashku; nga 10 makina të blera në SHBA, 7 u prodhuan nga ai. Ishte në këtë kohë që ai mori titullin e «mbretit të makinave».

Në 1922, Ford lëshoi një libër autobiografikme titullin «Jeta ime, arritjet e mia» — të shkruara në mënyrë shumë të gjallë dhe interesante.

Henri Ford vdiq në moshën 83 vjeçare, në të njëjtin vend ku lindi — në qytetin provincial të Dearborn.Aktualisht, kompania që ai krijoi është e katërta në botë në aspektin e prodhimit të makinave.

‹ Postimi i mëparshëm Postimi tjetër