Formula 1 do të kalojë në karburantin e mbeturinave.

Drejtuesit e Formula 1 njoftuan për punën mbi krijimin e karburantit të një gjenerate të re. Për hir të mjedisit, seritë e garave do të jenë neutrale ndaj karbonit deri në vitin 2030, sipas Formula1.com.


Karburanti i ri do të prodhohet duke përdorur biomasë joushqimore dhe mbeturina shtëpiake. Në këtë rast, një motor I zakonshëm duhet të punojë mbi të pa ndonjë ndryshim. Pritet, që kjo teknologji e re do të rezultojë në një ulje prej 65 përqind të emetimeve të gazit në krahasim me karburantet të zakonshme.

Tani zbatuesit e porosisë janë duke punuar në detyrën e vendosur nga drejtuesit e Formula 1. Atëherë detyra do të jetë prodhimi i karburantit të ri në sasi të mjaftueshme për sportistët, e nëse teknologjia do të tregojë perspektivat e saj, atëherë do të prodhohet edhe për makinat e zakonshme. Nuk është sekret që shumë inovacione garash me kalimin e kohës vijnë në prodhimin masiv të makinave.

Raportohet se ndryshimi i karburantit nuk do të ndikojë në shpejtësinë e makinave të garave. Dendësia e karburantit ekologjik do të jetë jo më pak se ajo e karburantit të zakonshëm. Me fjalë të tjera, argëtimi i garave nuk duhet të preket. Kujtojmë gjithashtu se që nga viti 2022 makinat e Formula 1 do kalojnë në benzinë E10 me një përzierje etanoli prej 10%.


‹ Postimi i mëparshëm Postimi tjetër