Ford Mustang: historia e modelit, fotot, karakteristikat teknike.

Shpesh Ford Mustang e fusin tek klasa Muscle Car, por kjo është e gabuar. Në fakt, kjo makinë legjendare i përket segmentit Pony Car dhe të gjitha konceptet e gabuara të saj janë shkaktuar nga dizajni i saj agresiv sportiv. Pony Car janë makina me karakteristika mjaft të dobëta teknike, por me një dizajn sportiv.


Baza e paraqitjes së Ford Mustang ishte sedani i zakonshëm familjar Ford Falcon. Mustang i parë doli nga konvejeri më 9 mars të vitit 1964. Të gjitha makinat Mustang të prodhuara para vjeshtës së vitit 1964 quhen zakonisht «modeli 1964 ½». Kjo makinë u shfaq për herë të parë për publikun më 17 Prill në Nju-Jork, reklamimi filloi disa ditë pas kësaj. Më 19 Prill, makina u shfaq në televizionin amerikan dhe menjëherë u bë e njohur.

Gjenerata e parë. U prodhua nga viti 1964 deri më 1973.

Mustang-u i parë doli në shitje në vitin 1964. Në atë kohë, ai u ofrohej klientëve vetëm në karrocerinë coupe. Kabrioleti u shfaq në vitin 1965 dhe në vitin 1967 Ford prezantoi një version Mustang në karrocerinë fastback. Për të konkurruar me prodhuesit e tjerë të automjeteve, Ford e përmirësoi modelin 3 herë: më 1967, më 1969 dhe 1971. Makina e versionit fillestar ishte me një motor prej 2.8 litra (102 kuaj fuqi) dhe arrinte shpejtësinë deri në 150 km/orë. Por lista e opsioneve përfshin motorë V8 me një kapacitet deri në 380 kuaj fuqi dhe një kuti shpejtësie automatike. Gjatë viteve të prodhimit të gjeneratës së parë Ford Mustang është zgjatur nga 4613 në 4923 mm. Në total, u prodhuan afro tre milione makina të gjeneratës së parë.

Gjenerata e dytë. U prodhua nga viti 1973 deri më 1978.

Ford Mustang i dytë u zhvillua në bazë të Ford Pinto kompakt dhe kishte një gjatësi prej 4445 mm. Makinat ishin të pajisura me një motor me katër cilindra 2.3 litra (89 kuaj fuqi), me një motor V6 me 2.8 litra (106 kuaj fuqi) ose me motorë V8 me 4.9 litra (131-141 kuaj fuqi). Makina ofrohej në dy variante karrocerie: një coupe me dy dyer ose një hatchback me tre dyer.
Mustang i gjeneratës së dytë u karakterizua nga dinamika e dobët e shpejtësisë dhe drejtimi i keq, megjithatë, kishte kërkesë për të nga blerësit. Deri në vitin 1978, rreth 1,1 milion makina të tilla u shitën.

Gjenerata e tretë. U prodhua nga viti 1978 deri më 1993.

Ford Mustang i gjeneratës së tretë u zgjat deri në 4562 mm. Për të prodhuar këtë makinë filluan të përdorin materiale më të lehta. Gama e mëparshme e motorit u plotësua nga një turbomotor me katër cilindra 2.3 litra (118 kuaj fuqi). Motorë më të fuqishëm (deri në 203 kuaj fuqi) filluan të shfaqen vetëm në vitin 1983. Rezultati i ristilimit të Mustang në vitin 1986 ishte Mustang SVT me një motor V8 të përforcuar 4.9 litra dhe 238 kuaj fuqi. Në vetëm 15 vjet, janë prodhuar 2.6 milion makina të gjeneratës së tretë. Gjithashtu, makina u shit në tregun amerikan nën emrin Mercury Capri.

Gjenerata e katërt. U prodhua nga viti 1993 deri më 2004.

Mustang i gjeneratës së katërt u prezantua për publikun e gjerë në vitin 1993. Makina e re u bazua në një platformë të vjetër të përforcuar. Baza e rrotave u rrit pak, frenat u bënë disku në versionin bazë dhe ABS u instalua me çmim shtesë.
Versioni bazë i Mustang-ut të gjeneratës së katërt ishte i pajisur me motorë V6 3.8 litra (147–193 kuaj fuqi), kurse versionet GT, Cobra dhe Mach I ishin pajisur me motorë V8 4.9 litra (218–243 kuaj fuqi) dhe 4.6 litra (264–390 kuaj fuqi). Që nga ajo kohë, vetëm modelet në karrocerinë coupe ose kabriolet filluan të dalin në shitje. Prodhimi i gjeneratës së katërt Mustang u ndërpre në vitin 2004, rreth 1.6 milion makina u shitën deri në këtë kohë.

Gjenerata e pestë. U prodhua nga viti 2004 deri më 2014.

Mustang i gjeneratës së pestë karakterizohet nga një rënie e konsiderueshme në cilësinë e materialeve në interior dhe nga një suspension i thjeshtuar. Makinat u bazuan në platformën e tyre D2C.
Mustang i ri ishte i pajisur me motorë V6 4.0 litra (231 kuaj fuqi) dhe V8 4.6 litra (304-450 kuaj fuqi) të kombinuara me një kuti shpejtësie mekanike ose automatike. Versionet e fuqishme të Ford Mustang me motorë V8 prej 5.4 litra dhe 5.8 litra kishin një kapacitet deri në 672 kuaj fuqi.
Në vitin 2009, u bë ristilimi i makinës, por kjo nuk e shpëtoi atë nga ulja e nivelit të shitjeve.

Gjenerata e gjashtë. Prodhohet nga viti 2014 deri më sot.

Makina sportive Ford Mustang i gjeneratës së gjashtë debutoi në tregun amerikan në shtator të vitit 2014, kurse në vitin 2015 makina filloi zyrtarisht të shitet në Evropë — për herë të parë në historinë e modelit.
Coupe dhe kabrioletët Mustang janë të pajisur me një turbomotor 2.3 litra EcoBoost (317 kuaj fuqi) ose me motorë atmosferikë V8 5.0 litra (421 kuaj fuqi) dhe V6 3.7 litra (300 kuaj fuqi). Makinat janë të pajisura me një kuti shpejtësie mekanike me gjashtë marshe ose automatike me të njëjtin numër marshesh. Të gjitha versionet e kësaj makine kanë rrota aktive të pasme.
Në tregun amerikan, Ford Mustang ofrohet me një çmim prej 23.500 dollarë, në Evropë, çmimi i makinës fillon nga 35.000 dollarë.

Comments
Për të publikuar komentin tuaj, Ju duhet të regjistroheni ose të hyni.
Komentet për këtë njoftim janë mbyllur

‹ Postimi i mëparshëm Postimi tjetër