Cilat makina digjen më shpesh – benzine, elektrike apo hibride?

Platforma online e informacionit për sigurimin e makinave AutuinsuranceEZ ka publikuar një raport në të cilin autorët pretendojnë se makinat elektrike janë më pak të prirura ndaj ndezjes sesa makinat me motorë të zakonshëm. Por ato digjen më fort dhe më gjatë.

Studimi zbuloi se rastet më të shumta të zjarrit ndodhin në modelet hibride: pothuajse 3500 raste për 100 000 makina të shitura. Në vend të dytë janë automjetet me motor benzine — 1500 raste për 100 000 makina të shitura. Më së paku nga të gjitha problemet me makinat elektrike — vetëm 25 zjarre për 100 000 makina të shitura.
Në total janë regjistruar rreth 16 000 raste zjarresh të makinave hibride, pothuajse 200 000 raste zjarre makinash me motor benzine dhe vetëm 52 raste zjarre makinash me motorë elektrikë.


Përveç kësaj, studiuesit u përpoqën të kuptonin më mirë shkaqet e zjarreve. Të gjitha rastet e zjarreve të lidhura me automjetet hibride dhe elektrike kishin të bënin me probleme me bateritë. Situata është krejt e ndryshme me makinat me motor benzinë: rrjedhjet e karburantit, qarqet e shkurtra ose sistemet e frenave kundër bllokimit ishin shkaktarë për ndezjen.

Megjithëse automjetet elektrike janë statistikisht më pak të prirura ndaj zjarrit, ato janë më të vështira për t'u menaxhuar sepse shumica e zjarrfikësve nuk kanë mësuar ende se si të merren me raste të tilla. Bateritë litium-jon janë të vështira për t'u hequr nga një makinë dhe ato mund të digjen për orë të tëra dhe intensivisht. Ekziston edhe rreziku i rindezjes së tyre pas shuarjes.


Comments
Për të publikuar komentin tuaj, Ju duhet të regjistroheni ose të hyni.
Komentet për këtë njoftim janë mbyllur

‹ Postimi i mëparshëm Postimi tjetër